onsdag den 31. juli 2013

Sommermad fra Pias have og skov

Pia, som vi kender fra "En bid af Sydhavsøerne" - hende med kiwi-veninden, de smukke katte, hønsene og den underskønne have i Nr. Ørslev på Falster, ja hende! Pia bød på mad fra haven sidst i juli. Til frugt og grønt fra frodigheden bød Pia på grillede fasanbryster fra egen jagt. Pia er min elskede veninde, vores fælles historie er så tæt og lang, at vi ikke husker verden uden hinanden.
Når vi arbejder sammen i køkkenet går det som i en intens og nyskabende dialog, verden går i stå omkring, og vi koger bare i skønsom synergi. Sanserne spiller, håndværket ruller. Nogle gange snakker vi om det ene & det andet, andre gange siger vi vist nok ikke en lyd til hinanden.
Forleden gik vi i hendes have, høstede de friske, grønne sager og stikkelsbær, mens hanen skavede sig med skrappe galerier. Han skal sgu passe på, ellers ryger han snart i gryden, og så skal I nok høre om det.

Så gør vi sådan, når vi koger vor mad

1. I haven finder vi salat, grønne og mørkerøde blade, der deles behørigt med hønsene. Vi napper et par nye løg,  ribber en kartoffelplante for dens rigelige knolde og stikker os på busken, men vi plukker og besmager de dybrøde, søde stikkelsbær.

Katten vil også være med, den uimodståelige.
Jeg går udendøre (vejret var jo til det og jeg kan sletsletslet ikke tåle katte pga allergi) og skraber kartoflerne; de er jo helt friske fra muld, så de skal ikke den store indsats til. En husmoderligt rubbet tommeltot, evt med skurehandske, en gryde vand og en urtekniv.
Pia skyller og ordner salaterne i køkkenet.

2. Grillen skal tændes. Pia er har verdensmesterskab i at være praktisk og giver sin grilletænde-fidus videre: Kul - de rigtige trækul, som kan købes hos Harald Nyborg - op i grillstarteren. Vædes med tændvæske, ikke for meget, naturligvis, bare lidt strint. Tændvæskeflasken er forsynet med en drikkedunks-"stråle"spids, så der ikke ryger for meget ud.
Ildspåsættelse v.hj.a. ukrudtsbrænderen, så blir det ikke mere effektivt. Bunsensbrænderen fra køkkenhylden kan også bruges i en snæver vending - for byboer uden ukrudt.




3. Imens grillen varmer, tager Pia fasanens bryster op af den øl-med mere-lage, hun har lagt dem i om morgenen.
Opskriften er fra Jagtbladet (link må komme, der er tilsyneladende flere af slagsen), jeg kan ikke huske den udenad, men fidusen er, at man bruger, hvad man har af mørk øl, lidt vand og måske en slat honning, salt, peber og krydderier ala fennikelfrø el.lign.
I hvert bryst snittes en lomme, hvori Pia putter en skive frisk bøffelmozarella. Omkring, som lukke, vikles et skive serrano- eller parmaskinke. Ja, luksus, det er det, og det skal det dælme også være. De øvrige varer er egen avl, så der er råd til at købe ind af de bedste supplementer.


4. Og så snittes og samles sagerne til salaten, som pyntes med ribs og vendes med olie-eddike.dressingen, som praktiske Pia har lavet i rigelig mængde og opbevaret på køl i flaske med prop. Eddike, olie, salt, peber, sørt sammenhængende. 
Og her ligger kødet på grillen og bliver lækkert - og så skal vi spise, og det har vi ikke fotos, af, for vi blev jo optagede af måltiden, det fælles.








Bonus: Fasanens lår har også været på frost i små portioner. Dem koger Pia i 2-3 timer, stiller evt gryden i ovn ved 125 grader, med relevante urter (hvad man har og som giver smag) til en lille, intens bouillon. Nu er kødet så mørt, at strittende stivere og ben snildt kan hives ud. Kødes piskes sammen med bouillonen til en tæt, intens overlækker rillette, der er fremragende på det gode, gerne ristede, rugbrød eller med havens små rødbeder, hjemmesyltede. Rrrrrr :o)


1 kommentar:

  1. NB. Skal hilse fra Pia og sige, at der også er smurt Dijon-sennep inde i brysterne, saltså sammen med mozzarellaen. Og at det usædvanlige jo er, at dte overhovedet er muligt at grille fasankød - uden at det bliver knastørt, netop på denne her måde. mvh n

    SvarSlet