torsdag den 3. september 2009

Krægen, blommens moder, er plukkemoden nu

Nu er det tid at gå på jagt i skov og hegn efter kræger!

På skovfogeden, Thyge Andersens, hjemmeside findes en folder, som fortæller mere om kræger, historie, findesteder og opskrifter. selv synes jeg, at krægechutney er det absolut bedste.

Vennerslund gods skriver på deres hjemmeside:

kendetegn:krægen er en tæt og stivgrenet busk der bliver op til 6 meter høj. I september er den let at kende på sine 2 cm store blåduggede frugter.

Historie: krægen regnes almindeligvis for stamformen til vores almindelige blommesorter, og på langeland er der fundet krægesten i en udgravning fra vikingetiden. For blot hundrede år siden var krægen en almindelig spise og spillede en stor rolle for husholdningerne på landet. krægen var på det tidspunkt almindelig i den syd østlige del af danmark og blev brugt til syltning, marmelade, henkogning og som tørret frugt i grynsuppe. eller man stoppede dem i ænder, gæs og grise før stegning i stedet for svesker.

Vennerslund har genoptaget den ældgamle tradition for dyrkning af kræger. i 2008 etablerede vennerslund en krægeplantage med planter indsamlet lokalt. krægeplantagen drives økologisk og vi forventer at kunne plukke de første kræger i september 2010

Får du plukket du for mange kræger, kan de snildt fryses til vinterbrug; udsten dem dog først! God krægejagt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar