lørdag den 7. april 2012

Påskefrokost

Påskemaden og påskefrokosten skal være lys, gul og grøn, gerne også let, men æg skal der til, og lam, naturligvis

Regler ved gæstebud

Som altid, når man selv har gæstebud, gælder der tre gyldne regler:

  1. For det første, uddel de opgaver, du kan – få søster til at dække bordet, svoger til at hente drikkelsen, børnene til at pynte bordet og nyd så at meditere over madlavningen.

  2. For det andet, man kan ikke lave bedre mad end man køber ind til. Der er en direkte sammenhæng mellem råvarernes kvalitet og resultatet. Det bedste er ikke altid det dyreste – stil krav og vær kritisk, der hvor du køber ind.

  3. For det tredje, sænk ambitionsniveauet, du behøver ikke have 110 forskellige retter for at et frokostbord fryder dine gæster. En forunderlig naturlov siger i øvrigt, at der aldrig bliver spist mere, end der er. Kæl for de enkelte indslag, lav kun så meget, at du stadig selv kan nyde at sidde med til bords uden at gå i dørken af træthed.

Hvis I trænger til lidt luft undervejs i frokosten, så lad alle deltage i jagten på Påskeharens gemte, fint malede påskeæg.
Herunder er forslag til nogle retter, som kan være indslag til en påskefrokost.

Syv slags grønt
I Sønderjylland skal der syv slags grønt på et påskebord. Det kan være som salat med lutter grønne blade. Lige nu er mælkebøttebladene småbitte og fine og giver en god smag til salaten. Er du heldig, har du allerede kørvel og måske syre i din have, ruccola og basilikum er ikke spor sønderjyske, men grønne og dejlige i salaten, persille kan blendes med olie, salt og peber til dressing, måske med et par strimler citronskal i. Og så kan man nok finde en grøn salat til at binde det hele sammen med.


Æg
skal der bare være i rå mængder til Påske. De bedste er de friske hjemmelagte, men har du ikke høns selv, så søg blandt naboer, kolleger eller ved landevejene. Der er rigtigt godt gang i produktionen i denne tid.Læg kogte æg på den grønne, grønne salat eller lav en æggesalat, for eksempel som sandwichfyld af hakkede æg, mayonnaise eller andet cremet, blandet med lidt karry. Salt det og bland med masser af karse.


Czarens æggekage
- er et måltid i sig selv, men kan også sagtens begå sig på et frokostbord. Opskriften stammer oprindeligt fra Czarens hus i Nykøbing Falster, som i flere kokkegenerationer var kendt viden om for sin æggekage. På Czarens æggekage lægges et lag bittesmå, hjemmelavede frikadeller. De skal selvfølgelig laves i forvejen – lav en ordentlig portion, når du er i gang, de holder fint i fryseren. Som måltid-i-sig selv beregnes tre æg pr portion. Mindre, hvis der er andre retter på bordet. Æggekagen forsteges på blusset og bager færdig i ovn.
To små løg hakkes groft og snurres gyldne på en stegepande i smør sammen med 100 gram kogte kartofler i tern. Pisk 12 æg let sammen med en halv liter piskefløde, salt og peber.
Hæld æggeblandingen på panden, og lad den sætte sig i bunden. Stil den i ovnen ved 200 grader i cirka 15 minutter – til den er souffleret op. Hold øje med den!
Imens: varm frikadellerne og steg baconen. Skær tomater i skiver.
Læg nu tomatskiverne på æggekagen og sæt den ind i ovnen igen i fire-fem minutter. Dæk til sidst æggekagen helt til med bacon, småbitte frikadeller og små cocktailpølser og stil den i ovnen igen et minut, så det hele samler sig.
Tag den ud fra ovnen og klip rigeligt med purløg over. Serveres med godt, groft rugbrød og sennep.

Længere sydpå har man også sine æggekagetraditioner. Der kommer ikke fløde eller mælk i tortillas, som findes i et utal af variationer:
Spanske tortillas
Tortilla er en æggekage, der også består af kartoffelskiver og løg stegt sammen i rigeligt olivenolie. Brug kogte kartofler eller giv dem et lille opkog og sørg for at de er helt tørre, før de kommer på panden og steges sammen med løg i skiver. Panden tørres ren, lidt ny olie på igen og kartofler og løg på igen. Hele æg piskes sammen og hældes over. Salt og peber på. Vend tortillaen med hjælp af et grydelåg eller en tallerken, så den bliver stegt på begge sider. Kunsten består i at få den stegt gylden udenpå, mens den forbliver blød indeni.
Tortilla kan varieres i det uendelige, for eksempel

  • med stykker af Serranoskinke i
  • med spinat og pinjekerner
  • med små stykker kraftig pølse
  • med østershatte
  • med finthakkede krydderurter - tæller med i de syv slags grønt!

Fisk
på et påskefrokostbord kan gøres ret enkelt ved at lade udskårne fileter af forskellig fisk marinere et par timer i saft af lime eller citron tilsat lidt salt, peber og eventuelt med et skud chilipeber. Inden frokosten bager fiskestykkerne på en tallerken – cirka 8 minutter ved 175 grader – eller til kun lige akkurat gennembagte og ikke længere rå.
Læg den marinerede fisk på blade af salat, pluk eventuelt grønne skud i haven, og lav en sennep-honning/olie/eddike-dressing til.
Eller ovnbag en stor flot fisk hel med masser af krydderurter i stanniol.
En fornem dressing til kolde eller lune fiskeretter i det hele taget er en blanding af en skive hvidt brød uden skorpe udblødt i fløde, smuttede mandler, lidt safran, en del mayonnaise og tre dele cremefraiche, citronsaft samt en passende mængde hvidløg. Alt blendes til en blød, lækker creme. Smag til med citron, salt og peber. Lad trække, gerne et døgns tid.
En grøn dressing blendes af mayo og cremefraiche med persille, kørvel, evt. ramsløg eller hvidløg, dijonsennep, citronsaft og kapers. Eventuelt blendes også lidt løg og et par ansjosfileter med.

Brød med æg
- er en græsk og russisk ortodoks skik.
Lav en let gær-brøddej og kom lidt safran eller gurkemeje i, så bliver den fint gul. Prik nogle æg i begge ender. Flet eller rul tynde pølser af brøddejen, så der bliver reder til æggene. Eller pres æggene ned i den hele dej. Lad det hæve anden gang med æggene i. Pensl med sammenslået æg med lidt fløde i og bag som vanligt.

Lam
- hører jo også påsken til. Klæd en bov eller kølle, eller udbenet kød heraf, godt på med krydderurter og læg tynde skiver af økologisk citron på. Steg den i god tid på et leje af urter og rødder ved 150 grader i omkring tre timer. Pak den godt ind i stanniol og håndklæder, så den holder sig lun og saftig til den skal skæres.

Russisk agurkesalat
- indgår sammen med adskillige andre småretter på det russiske påskebord.
Skær to agurker i tern, salt dem og lad dem dræne i en sigte i to-tre timer. Tør dem godt af.
Pil tre hårdkogte æg, del i hvide og blomme.
Hviden skæres i skiver og blandes med agurkerne.
Blend blommerne til en cremet masse med en kopfuld cremefraiche, en spiseskefuld hvid vineddike, en spiseskefuld dijonsennep, en anelse sukker og hvid peber.
Bland agurkerne med cremen og tilsæt en masse finthakket dild.
Læg i skefulde på salatblade.

Mardi Gras
Nu vi er på rejse, kan vi drømme os til New Orleans og den store fest, der afslutter faste og karnevalstiden.
Her ville man for eksempel spise en salat af store rejer på spinat med fileter af grape eller pomelo. Krydr fx. med lime, hakket chili og korianderblade, hvis du har.

Eller en gryderet af kalkun eller kylling og rejer. Hakket løg, hakket grøn peberfrugt og kalkunkød i stykker steges i olie i fem minutter. Tilsæt ris og rør, så al risen bliver klar. Tilsæt lidt salt og masser af timian, sort peber og cayennepeber. Hæld hønsebouillon eller vand ved, så det passer til den mængde ris, du har brugt. Tilsæt drænede hakkede tomater fra dåse. Lad det simre et kvarters tid, til risen er færdig. Hertil kan du have lavet parat i god tid. Varm retten op igen, lige inden rejerne skal i.
Bland med store, flotte rejer uden skal. Lad retten simre videre under låg i få minutter, til rejerne er gennemlune, lyserøde og færdige.
Drys med rigeligt hakket persille og spis med det samme.

Denne tekst er oprindeligt fra min hjemmeside kogekone.dk som ikke opdateres så hyppigt som bloggen her, men som stadig er et besøg værd.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar