lørdag den 27. juli 2013

Sommergæstemad

Øj, det er hedt! og maden skal være nem, også når vi skal ha gæster. Det vil sige - nem, det er jo som man tager det, men i hvert fald skal det være mad, man (her = jeg) går og hygger med. Jeg er helt sikker på, at der drysser hyg ned i maden undervejs.
Planlægning skal der til - altid og især ved gæstebud. Planlæg derfor mad, der kan laves i god tid i forvejen. For vi vil jo gerne tage vel imod, hygge, snakke og alt det. På menuen er en en svineskank fra Hvidkildegårds glade grise, marineret i en doven, mørk øl (fra Krenkerup, hvordan det så skete at den blev til overs? men sådan kan det gå. Jeg gemmer jo rester, øl kan bruges i brød, grød og som er i marinade.) Spidskålssalat, kartoffelditto. Og som kombineret forret og drink: Gazpacho. Til dessert kaffeis.
Til sagen:

Svineskank i øl og kamille
Rids skanken og læg den dagen før i marinade af øl, kamille (for mit vedkommende også en slags rest, lidt kedeligt fund fra en skuffe) lidt fennikelfrø + spidskommen, salt, peber og en anelse sukker. Svinet ridset og i pose med marinaden siden i går morges. I ovn ved 100 grader siden i formiddags, dvs i ca 8-10 timer afhængigt af størrelse.
Ved slutningen af stegetiden kommer jeg blomkålsbuketter rundt om skanken og lader dem mørne med den sidste times tid. De suger den lækre sky.

Taginen med skank frisk fra ovn, Skal drysses med grønt.

Kartoffelsalat
- alle har nok deres favorit. Jeg havde rørt mayo i går og smagt den til med citronsaft + skal. Til dagens salat suppleredes mayoen med lige så stor mængde yoghurt, en ordentlig klat "Dijonnaise" og derpå rev jeg et frisk hvidløg (ja, de er små, ét-feds) i. Smagte til og ventde de udskårne, i-går-kogte Exquisita-kartofler fra Lolle's heri. Lad trække nogle timer, så er den bedst. Friske ærter drysses over og nogle spiselige blomsterblade ligeså.

Kartoffelsalat med ærterog bronzefennikeldrys
Spidskålssalat
- som laves i god tid, så den kan trække i sin dressing,
Kålen ordnes og snittes fint. Blandes med
tyndt skivet rødløg
halve cherrytomater
lidt dit&dat af andre grøntsager (fordi jeg har lavet gazpacho, se nedenfor)
grofthakkede friske blade af mynte, koriander og rød basilikum
Desuden til slut friskplukkede ribs og hindbær.
Men før frugten står alt og trækker med dressing af
grov sennep
salt, peber, nip sukker, revet citronskal
æbleeddike og GOD olivenolie.
 Drysses med de spæde fennikel-kurveblomsters gule frø.

En ret så fyldt skål med ligeså fyldig spidskålssalat med ribs

Forret og drinx:
Snapsegazpacho
Jeg ville egentlig have lavet en slags sund bloody Mary, men vi har ikke vodka, til gengæld stod en slat strandmalurte-snaps og kedede sig på femte år. Så jeg har lavet gazpacho af blendet grønt. Man kan komme i, hvad man har og kan lide. I min er der nu
en ds flåede økotomater
en grøn og en rød peber
en agurk
to forårsløg
to-tre stængler blegselleri
morga-grøntbuillion
og den der snaps. Som man jo kunne have undladt, men så kunne man jo ikke kalde det en "drink før maden" ;o)
Blende-blende og køle helt ned. Skal serveres i store, hvide tekopper med croutoner (om man har og orker i varmen) + det tynde blegselleri-stængler.


Til dessert: Iskaffeis inkl. cognac
Nemt, for så skal man jo ikke ind og lave kaffe, kan bare hive denne alt-i-en-sag frem.
Kog en meget stærkt kogekaffe med sukker (smag til, det skal være sødt, men ikke hvine). Smag til med lidt cognac eller brandy. Lidt, for ellers kan det ikke fryse. Ikke: "lidt, for ellers blir I berusede". Det må I selv om. Lad afkøle og frys. En ismaskine (den behøver ikke være stor og dyr, bare virke) er så absolut på sin plads til sådan en sjap-vandet is. Ellers må man fryse ned i en form og røre jævligt og tålmodigt i massen uyndervejs. Så får man en mere splintret is, men det har også sin charme. Stil serveringsglas/kopper kort i fryseren før servering.

Kaffeisen med indbygget "en lille én til..." på vej i ismaskinen


Vi blev mætte, og der er mad til tre dagen derpå.
God gemmemad til den efterfølgende lune sdag
Velbekomme!

1 kommentar: