søndag den 4. november 2012

Mad-dokumentarfilm på CphDox

I disse dage vises der en perlerække af dokumentarfilm i forbindelse med CphDox, bl.a. en hel del madfilm.  Jeg har set et par stykker og har stadig mere til gode.
Den første film, jeg så, var "Entre les Bras", en film, der handler om overdragelsen fra far til søn af en fransk stjernerestaurant. Far har det svært ved at overdrage, ved at slippe tøjlerne, det er tydeligt. Vi følger små sammenstød og samtaler mellem de to, og introduceres til familien bag. Ja - bag. Begge de to kokke har dedikeret sig fuldstændig til deres kokkevirksomhed, og det har ligget klart i kortene, at næste generation overtager restauranten, Les Bras.
Man skal være madnørd for at synes om filmen, der selv for en sådan forekom meget langtrukken, og til tider kedelig. Mange, lange minutter med 'ansigt af mand, der skuer ud over landskab'og 'kamera følger mand, der gør eller løber' - det sidste til søsyge for beskueren. Vinklen var efter min mening heller ikke skarp nok. Man forlader den egentlige vinkel, overdragelsen, og følger udviklingen af især én ret. Sammenhængen var bleg, selv om det da fremgik, at Far Bras ikke var ubetinget begejstret for sønnens nye ret. Sandsynligvis ville den være mere interessant, hvis man kendte restauranten eller personerne, måske har været der selv. Spiller igen mandag den 5/11 og søndag den 11/11.
I lørdags så jeg "Chokoladens mørke side" af Miki Mistradi, en fim fra 2010 som har været vist på DR - men som ike er mindre nødvendig at gense. Mistradi introducerede dsin opfølgende dokumentar "The Shady Chokolate"."Chokoladens Mørke Side" er en foruroligende og meget nødvendig dokumentar om det uhyggelig misbrug af børneslaver i de store chokoladefirmaers plantager i (især) Élfenbenskysten. En uafrystelig film af en meget modig mand, der fortjener megen og stor hæder for dette arbejde. Se den fx på Filmstriben, hvis du ikke allerede har set den på TV. Og tænk dig om, før du køber det næste stykke chokolade.
I næste uge vil jeg gerne se "More Than Honey" - en film om de uddøende bier, som har en langt mere vidtrækkende konsekvens, end blot at vi må undvære honning. 10/11. Inden Mortensgåsen!
Torsdag skal vi se to film om fisk i Empire og derefter på samme billet til fiskesuppe i Meyers Madhus. Måske ses vi?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar