onsdag den 20. juni 2012

Husk hylden

Hylden blomster nu - nogle steder er den næsten afblomstret, men ved kysterne er den flere steder stadig på spring.
Når du plukker så husk t gemme til de andre og til efterårets hyldebærsaft. Uden blomsterne ingen bær.
Jeg gør selv, som jeg plejer - hyldesaft med citroner i og når alt er siet og i poser på frost, bruger jeg blomsterne som indmad i en sommerkylling.
Nyd livet og de søde safter :o)


Saft – blost.
Pluk 50 store hyldeblomstskærme, klip de groveste stilke af og skyl dem forsigtigt i meget vand.
Læg hylden i en stor krukke eller spand, der kan tåle kogende vand.
75 gram citronsyre opløses i lidt varmt vand og hældes over blomsterne.
Tre økocitroner vaskes, skæres i tynde skiver og lægges ved.
Kom to kilo sukker oveni og hæld tre liter kogende vand over. Rør lidt i det.
Lad det trække koldt i fem dage. Rør i det fra tid til anden, sukkeret kan sætte sig fast på bunden.
Si det igennem en saftpose. Hæld det i poser, der kan fryses ned i forme, så de ikke kommer til at fylde for meget og for uregerligt i fryseren. Poserne kan tages ud af formene, når saften er frosset.
Og gør dig selv den tjeneste at lave rigeligt! Du vil ikke komme til at fortryde, når du til vinter længes efter sommer og sol. Du har det i fryseren!
Saften blandes med vand, forstås, i forholdet cirka en til fire. Men også en sjat whisky eller tør Noilly Prat er godt med hyldeblomstsaften. Og en vinterforkølelse har godt af varm hyldesaft med limeskiver.

Hyldesirup laves ved at koge en liter af saften godt og grundigt ind. Siruppen er god til alt, hvad man ellers bruger flydende honning og sirup til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar