tirsdag den 14. december 2010

Kogekone eller catering? En afklaring

Afklaring i den her forbindelse har ikke noget med suppe at gøre, men med begrebet kogekone.
Jeg har lagt mærke til, at forventningerne til en kogekone har forskudt sig, siden jeg selv virkede mere regelmæssigt. Nu er der en forventning hos kunden om, at kogekonen selv køber ind og leverer ikke alene maden, men også personale til servering, at hun står for opvasken og jeg skal komme efter dig.
En kogekone kommer i dit hjem og efter aftale har hun købt (nogle af) varerne ind, men i det store hele er det dig, kunden, der skal sørge for indkøb, høst, slagtning eller jagt. Jeg har som regel haft en finger med i spillet, for at være sikker på, at det er de bedst mulige varer, der er til rådighed. Her er man selvfølgelig lidt overladt til skæbnen og jeg har da desværre osse været ude for, at en kunde havde snydt på vægten for at spare (suk!) og købt ind i Lidl (større SUK!) i stedet for hos den lokale grønthandler. Bla. var der købt halvrådne blomkål i stedet for fennikel (!!???) fordi hverken indkøber eller supermarked kendte denne eksotiske sag! (Nørj, jeg blev gal!)
Men tilbage til hovedsporet: Hvad er forskellen?
En kogekone er som regel alene, men har dog nogen gange en 'lille hjælper' i dit eller festlokalets køkken. I almindelighed må man nemlig ikke lave mad til andre i sit eget køkken, med mindre det er godkendt til det brug. Og det er en stor og dyr omgang at få godkendelse. Desuden skal man selv have hygiejnekurser, hvis man sælger maden på den måde.
Kogekonen må i princippet stå i jord til halsen eller på et uhumsk lokum og koge, når det bare er ude hos kunden selv. Jeg har tjekket hos myndighederne, fordi jeg selv syntes det lød som det rene (eller snarere u-rene) galimatias, men det skulle holde vand.
Catering kan du have ganske andre forventninger til: Her står et godkendt firma med adskillige ansatte for maden, der fremstilles i rå mængder i et storkøkken. Cateringfirmaet kan udnytte storkøbsfordele og derfor kan maden blive rimeligt meget billigere, med mindre festmiddagen står på ingredienser af kundens egen avl. Så uanset om catering'eren kalder sig kogekone m/k, så er det en anden forretning, der drives. Cateren kommer med maden færdig, ofte anrettet på fade, til dit hjem; måske følger der en vejledning med, måske endda en person, der retter an. Der findes masser af suverænt gode cateringfirmaer - i Kbh fx Meyer, Bo Ramsøe Lindegaards Kombos, Kirk&Mårbjerg, på Lolland Den fuldkomne Fisker og Susanne Bruun
Desværre findes der alt alt for mange elendigheder. De skal ikke nævnes her!

Catering eller kogekone? Det ene er ikke bedre eller smartere end andet, så dette indlæg bare, som nævnt, for afklaringens og forventningens skyld. Du får altså ikke den trinde kvinde med de rørende overarme, når du bestiller catering. Måske får du lidt mere personlighed.

Jeg går ikke ud som kogekone mere. Det er for hårdt, jeg er desværre blevet for gammel til den sport; bla. osse fordi jeg i de senere år er løbet over af venlig begejstring og selv har påtaget mig at foretage stort set alle indkøb. Det slæbearbejde tager på tid og kræfter, og jeg blir simpelthen for træt, og lønnen ender med at blive uhyrlig lille, selv om kuvertprisen ser rimelig ud og endda ligger over caterens.
I øvrigt er jeg momsregistreret - og mange forventer /(sgu!!!) at den slags arbejde udføres sort. Må jeg be' om mine himmelblå! Jeg forarges, irriteres og ... nå, men det er så en anden snak.

God festmiddag!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar