torsdag den 23. september 2010

Regionalen hylder den højrøde frugt

Regionalen hilste og priste hyldebærrene som saft og suppe.

Modne hyldebær er skabt til saft og suppe, og ikke til meget andet.

Min saft koges i en ”tutti-frutti”, en gryde i tre etager, der tryller en balje bær til saft i løbet af en halv times tid. I bunden af indretningen er der en gryde, som fyldes med vand, der NB! ikke må koge tør. Herover sættes en indretning, der leder vanddampen gennem næste etage, et dørslag med bærrene i. Dampen stiger op gennem bærrene, snupper smag og aroma med sig på vejen, løber ned igen til anden sal, hvorfra den, forvandlet til saft, ledes ud gennem en slange og 1-2-3 ned i min saftflaske.

Saften kan naturligvis også koges i gryde.

Den saft, der ikke spises som suppe eller drikkes med det første, kan fryses ned i plastposer.

Men først en tur ud i luften: Pluk og skyl en masse hyldebær! Klip de største stilke af.

Hyldebærsaft eller supper i gryde:

Kom ca 2 kilo bær og 1 liter vand

samt 3 syrlige æbler skåret i både,

en citron i tynde skiver og

en kanelstang , et par kardemommekapsler og et par stjernenis

i en gryde og kog ca 20 minutter, til bærrene er bristede.

Derpå sies saften i en saftpose eller gennem en sigte med et klæde i.

Denne saft koges nu nogle minutter tilsmagt med sukker; cirka 300 gram pr 2 liter saft, - men pas på og smag til! Æblerne søder også.

Saften her kraftig nok til suppe.

Kan fortyndes lidt, hvis den drikkes kold.

I tutti frutti’en fyldes nederste kar med vand. Alle de bær, der er plads til, kommes i den mellemste indsats; sukker og krydderier med i. Kog til der begynder at komme saft i slangen, cirka efter 20 minutter. Luk saften ud i kander, drik eller køl af og frys.

Jævn suppen:

Når saften er kogt op kan den jævnes med to spsk kartoffelmel udrørt i lidt vand.

Tilbehør til suppen:

I Regionalen havde jeg skåret

æbler og pærer i bittesmå tern, som fik et hurtigt opkog i en lage

af vand med sukker og citronsaft, et stykke citronskal og en stjerneanis. Efter opkoget trak de i lagen, indtil de kom på suppen sammen med sukkerristede

brødtern: Et par skiver hvidt brød, skåret ud i tern, lagt i plastpose natten over drysset med sukker. I ovnen, mens herlighederne var i kog. Spredes ud på bagepapir og rister sukkersprøde ca. 10 minutter ved 175 grader.


1 kommentar:

  1. Udsendelsen ligger på dette link:
    http://www.dr.dk/Regioner/Sjaelland/P4%20Morgen/2010/09/23100721

    SvarSlet