søndag den 19. september 2010

Frugtfestival - æblemad fra kogeøen

I dag kogte Kirsten Cenius og jeg på Torvet i Saxkjøbing til årets fabelagtige, velbesøgte, mangfoldige Frugtfestival. Ord rækker ikke - dagene har været storslåede, velduftende, smagfulde, rare og morsomme. Masser af snak om frugt, smagning, konkurrencer og leg, to skønne dage - og regnen nåede aldrig frem til Torvet i Sakskøbing!
Kirsten stod for en dejlig, frisk og dog afrundet rå salat: Rør i saltaskåne en skat olie med citronsaft, salt, peber og honning, Riv heri på det grove rivejern nogenlunde lige dele af skrællet. rå rødbede og smagfulde æbler med skræl. Smag til med mere sødt/surt/salt og vend valnødder i og pynt også med valnødder.
Vores gæster fik smagsprøver af chutney af de sidste reineclauder kogt sammen med æble, løg, kanel, spidskommen, chili, eddike, salt, citronskal, æblemost og mørk muscovadosukker. Kogt ind i løbet af en times tid til ganske tæt.
Varm og styrkende drik må der til i den kølige vind. Jeg kogte en tuttifruttifuld af hyldebær-æblesaft. Hyldebær skylles, æblerne deles, kernehusene kan komme med, en citron i skiver, et lille drys sukker + kanel, kardemomme, stjerneanis. På fuld knald koger kedelen og efter en lille time kan man tappe den varme, kraftige saft ud af tuttifruttiens hane. Det er så nemt.
Også en gammeldags æblepeberrod var på disken: Skrællede æbler koges ud i en smule æblemost. Riv frisk peberrod i og smag til med eddike, salt, sukker og revet citronskal.
Det var vist det på den lille times tid.

Tak for en flot frugtfestival allesammen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar