mandag den 16. november 2009

Valgflæsk - idéer til kommunalvalgaftensmiddag


NB (Kommentar indsat den 19/11. 2013) 
Dette indlæg, som P4 linker til, er fra 2009! Dagens indlæg er på bloggens forside ;o) 
 
Grisen er et politisk dyr. I hvert fald samler der sig mangfoldige politiske holdninger omkring denne ”hudfarvede” skabning. Anatomisk og fysiologisk ligner grisen os mennesker så meget, at den er stand in som forsøgsdyr til gavn og glæde for almenvel og medicinalindustri. Grisen lader sig dressere, endda bedre end mange hunde, og kan optræde artigt i cirkus. Men mennesket har magten over grisens ve og vel og byder bestemt ikke altid dette således begavede dyr de bedste omstændigheder. Alt det kan man jo godt tænke lidt over, når man skal sætte sit kryds den 17. november.
Valgflæskemad
Fordi vi skylder grisen så meget, bør vi omsætte den til et ordentligt måltid. Grisens sidste måltid, så at sige. Her på siden et par flæskeretter til din valgaften. Velbekomme!
Forbundssfrikadeller
Her er gris gået i forbund med kalv og afbalanceret med passende doser rødt og grønt. Rør en fars af følgende ingredienser:
½ kilo hakket flæsk og kalv
to spiseskefulde rasp
et æg
ca. 3 dl vand eller mælk
en spiseskefuld revet løg
en spiseskefuld groft knuste pistache-nødder og
en spiseskefuld tørrede tranebær
en teskefuld finthakket, rød chili.
Smag farsen til med salt, peber, timian og lidt chili eller andre krydderier efter smag og holdning, fx en smule karry eller chili. Form farsen til små frikadeller og steg dem i olie og smør på en stegepande. Byd groft rugbrød til.
Flæskeforlig 2009
Til 6 portioner
Lad politikerne om at være røgede og spegede, og gå til din kødekspert efter
500 gram magert, stribet flæsk uden svær, som skæres i skiver og derefter skæres i ½ cm strimler på tværs af striberne. Drys med salt.
Skær tre skalotteløg i tynde strimler og hak et hvidløg fint.
Opvarm en lille smule olie i en tykbundet gryde og svits flæsk, løg og hvidløg heri, således at fedtet fra flæsket delvis smelter af.
Kom en spiseskefuld sennep ved, så dette også svitses en smule med.
Kom en spiseskefuld friske timianblade samt et laurbærblad ved; og nu kan du forhandle dig frem til, hvilken vej, din ret skal gå (eller bare være pragmatisk, som man jo bør i politik såvel som ved gryderne):
Den borgerlige variant: Hæld 2 dl rødvin over; den folkelige variant: Hæld 2 dl mørkt øl sammen med en bane økologisk citronskal over retten. Uanset hvordan dine forhandlinger om væsken ender, skal retten herefter simre ved ganske lavt blus i ca. en halv time, indtil saucen er kogt tæt ind, og kødet er saligt at bide i. Smag til!
Imens flæsket koger, tilberedes en mos af:
¾ kilo kartofler samt 100 gram jordskokker – alt skrællet, skåret i tern og kogt i vand sammen med et skrællet æble, befriet for kernehus, skåret i tern. Når alt er meget mørt, hældes det meste vand fra og . Pisk til grov mos og smag til med salt.
Server mosen i en top, kom din delikate flæskeret dekoratovt hen over – og slut som altid gerne af med et frisk, grønt drys.
Artiklen i redaktionsbeskåret udgave var i Folketidende lørdag den 14. november

1 kommentar:

  1. den 129/11. 2013
    P4 har linket til den her lidt ældre udgave af valgbloggen; måske vil I se dagens indlæg - så gå bare til bloggens forside: www.kogekone.blogspot.com

    SvarSlet