torsdag den 22. marts 2012

Køkkenglæde i Børnehuset Bryggen

For denne uges Bryggeblad har jeg besøgt køkkenet i Børnehuset på Bryggen, ey køkken, hvorfra livsglæden stråler én i møde. Artiklen kan også læses på side 2 i Kultursektionen, hvor du også finder et foto af nogle dejlige Brygge-smållinger, der koncenteret triller deres fredagsboller. Jeg mødte lederen, Bjarne Arleth til en af de mindeværdige folkekøkkener på Hotel Saxkjøbing. Han og hans kone delte Peters og min store glæde ved at nyde et godt måltid et fællesskab.


BØRNEBRYGGEMAD 
Vi går ad køkkenvejen ind i den integrerede institution, Børnehuset Bryggen. Roen har sænket sig for en stund i Snorresgade 24. Frokostmåltidet er indtaget, børnene tilfredse og mætte. De små vuggestuebørn sover til middag, de lidt større leger ude. Køkkenleder Lita Holmsteen Petersen smutter fra opvasken og giver sig tid til at fortælle om Børnehusets måltider.

Glæden
Når børnene har spist, stiller de alle sammen ude foran køkkenet og råber: TAK FOR MAD! til os. Og så bliver man jo bare så glad for sit arbejde,” fortæller Børnehusets køkkenleder.
”Selvfølgelig kan der være dage, hvor man kommer lidt sur på arbejde, men så snart man er inden for døren her, bliver man glad. Nogle af børnene vil gerne starte med at være lidt i køkkenet, når de kommer om morgenen, og når man så har sådan en lille størrelse, bliver man jo straks i godt
humør.

Ingen kræsne
Ugeplanerne er i faste rammer: en dag med hvert af emnerne kød, rugbrød med pålæg, suppe, grød med frisk frugt, fisk. Indholdet i madplanerne vælges af Børnegrupperne på skift, så børnene får lov at være med til at sætte menuen, der i denne uge blandt andet indeholder kalv i karry med hvidkål.
Hvidkål?
”Vores børn er faktisk slet ikke kræsne,” fortæller køkkenlederen Lita Holmsteen Petersen.
”Selvfølgelig har det også med de voksnes smag at gøre. Hvis de voksne kan lide maden, så kan børnene også. Børnene er rigtig glade for hjerter i sauce, og også for levergryde.”
For nylig var personalet til en temadag om børns smag. Her var budskabet, at når et barn har smagt noget ti gange, har det vænnet sig til smagen.
"Vi har et fantastisk godt samarbejde med pædagogerne. Pædagogerne sørger for at børnene prøver at smage på det hele. Tit siger børnene af gammel vane bare ’det kan jeg ikke li’, når de præsenteres for noget nyt. Men de spiser det såmænd alligevel,” fortæller den erfarne madmor.

Livretter
På spørgsmålet om børnenes favoritretter bliver remsen ret så lang. ”Risengrød er nummer et. Det får vi hver fjerde uge. Og pommes frites, spaghetti med kødsovs, fisk, alle slags suppe - og mormor-bollerne, som børnene selv er med til at trille hver fredag,” slutter Lita Holmsteen Petersen.
Sukker er bandlyst til hverdag, maden er overvejende grøn og økologisk, og der er vand til alle måltiderne. Men alle børnene kommer en gang om året på besøg på gården hos Lita og hendes heste, og her er det blevet en tradition, at børnene får pølser og is.
Alle arbejder godt sammen om at gøre måltiderne til en betydningsfuld og god oplevelse for børnene. Lederen, Bjarne Arleth Nielsen, er en madglad herre, og han får en pæn bid af æren for succesen i køkkenet. Og det samme gør de gode kolleger med baggrund fra andre køkkentraditioner. Meltem Yildiz og Minna Yu Andersen bidrager med idéer til nye ingredienser og smage.
“Vi lærer af hinanden hele tiden, hver dag,” siger den glade køkkenleder, hvis datter, Nanna Petersen, også er medarbejder i Børnehusets køkken.

Madpolitik
”Du bli’r hvad du spiser” er kun en del af sandheden om det sunde måltid. Børnehuset har en erklæret madpolitik, der er mere end bare vindfrikadeller i skysovs. Før, under og efter måltiderne gribes anledninger til at lære børnene om måltidets ingredienser. Her skabes begreber om  sansning og sensorik, viden om hvor maden stammer fra, færdigheder i hygiejne, borddækning og oprydning af - og den vanskelige kunst at gebærde sig med kniv & gaffel. Ikke mindst oplever børnene og de voksne et samvær om måltidet. Alt sammen ikke kun for ’min egen skyld’, men netop fordi maden i fælleskabet er en naturlig og konkret måde at vise omsorg for andre på.

Hverdag og tradition
Børnehusets sukkerpolitik er krystalklar: ingen sukker til hverdag. Børnene får vand til maden, ikke saft. Men hverdagene skal jo brydes, og ved særlige lejligheder kommer de søde sager på bordet. ”Hver af børnegrupperne kommer på besøg ude hos mig en gang om året,” fortæller Lita, der bor på en gård lidt ude på Amager, hvor særligt hestene er en attraktion for børn og voksne. ”Ved den lejlighed får vi såmænd pølser og is.” Pølserne af det kød, børnene har lov at spise, selvfølgelig.
Selv om det er fristende at blive hængende i den ualmindeligt gode stemning, må vi lade personalet afslutte deres arbejde i fred. Og med velduften af mad og køkkenpersonalets smittende smil i sindet siger Bryggebladet farvel, og tak fordi vi måtte komme.


Fra Børnehusets madpolitik:
Børnene kan lære sociale kompetencer, udvikle deres kropslige funktioner og bevægelser, blive kulturelt stimulerede, få indblik i natur og naturfænomener samt udvide deres sproglige kunnen igennem dialogen om mad og i forbindelse med indtagelsen af måltidet.


Mormors hemmelige bolleopskrift
- fredagsbollerne, som børnene selv er med til at lave.
½ pakke gær
½ æg (sammenpisket, delt. Man kan jo bruge resten til at pensle bollerne med / np)
125 gram smeltet smør
2 ½ dl mælk
50 gram sukker
Cirka 450 gram mel
Smelt smør. Hæld mælk i. Rør gæren ud heri, når mælke-smør er håndvarm.
Bland med sukker og æg og en stor håndfuld rosiner.
Rør melet i og ælt.
Lad hæve en time.
Tril til boller, som igen hæver på bageplade i en time.
Bag ved 210 grader i 10-12 minutter, afhængigt af størrelse.


Yndlingssupper
Børnene holder meget af broccolisuppe og suppe af hvide bønner, men også linsesuppe, kikærtesuppe og kartoffelsuppe er elskede sager.
Følg Børnehuskøkkenets supperåd: ”Bouillon bruger vi aldrig, grøntsagerne smager jo af en masse i sig selv. Vi krydrer med fx koriander, laurbær, muskat, salt, peber osv. Og løg, som er helt uundværlige.”
Kog grundingrediensen (fx broccoli eller udblødte hvide bønner eller kikærter) helt mør sammen med løg, porre og kartoffel. Kartoflen samler suppen, så den bliver cremet. Blend hele molevitten. Kom fløde i til sidst. Smag til og server.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar