søndag den 6. februar 2011

Japansk brøddej

Jeg leger i disse dage med en japansk brødopskrift, som "Det lyseblå køkken" har lagt på sin blog. Brødet er bagt efter "thangzhong"metoden, der går ud på at opvarme mel og vand til en gang klister, der afkøles og derpå benyttes som en slags fordej til en stort set traditionel hvedebrødsdej.
Det lyseblå køkkens opskrift er ret sød, 100 gram sukker til ca 3/4 kilo mel.
Men denne søde dej kan sagtens falde i manges smag - og give mindelser om et godt gammeldags "oldemorbrød". Konsistensen er fint svampet, brødet holder sig blødt og fugtigt længe, også selv om der er æg i dejen.
Her er Det lyseblå Køkkens Thangzhong-opskrift:

Start med at koge 150 gr. mel med 750 gr. vand. Når det når en temp. på 65 gr. er det klart og sættes på køl til dagen efter. Husk at lægge film over så grøden ikke tørrer ud på overfladen.
Næste dag blander du:
700 gr. god hvedemel
100 gr. sukker
10-15 gr. salt
2 æg
250 ml. mælk
240 gr. Tangzhong
4 tsk. tørgær eller 1 pk. frisk
Denne portion er til 2 brød.
Det er nemmest at ælte dejen i en røremaskine. Dejen skal æltes længe, omkring 15-20 min. eller til dejen er fin blank og elastisk. Lav evt. en glutenprøve for at vurdere om dejen er blevet æltet nok.
Denne opskrift kan man lege lidt videre med:
- Fold en skive smør ind i brødet og hæld sorte birkes på efter pensling. Så har du et fint smørbirkes.
- Fold smør ind i dejen sammen med et drys kanel og/eller stødt kardemomme. Kom tyk, hvid glasur på, når afkølet. Et "dessert/kagebrød".
- Erstat 1/4 af den hvide hvedemel andendagen med grovmalet korn, fx spelt. Kom kun lidt sukker i, max en lille spiseskefuld og til gengæld lidt mere salt. Smag dig frem.

God fornøjelse. Kommentarer og flere idéer modtages med kyshånd og japanske buk.
Jeg har varieret Det lykeblå køkkens opskrift, for at få

Ingen kommentarer:

Send en kommentar