torsdag den 11. november 2010

Gæstebud

Mens jeg sidder her i DRs studier, lettere nervøs, for jeg har aldrig prøvet noget lignende før, tænker jeg på, hvad en god velkomst betyder. At blive budt inden for af et venligt menneske, der viser en på vej, byder på en kop kaffe, at blive spurgt til noget af det, man ved lidt om, at blive vist interesse, at blive mødt - dét har så uendelig stor betydning. Og deri ligger også det gode måltids kvalitet: ikke bare selve maden, men også hvordan værten skaber rammer for samværet omkring maden, gør det gode gæstebud.

Læs videre om gæstebud på dagens blog - og om to slags rødkål:

Køb økonomisk efter årstid

Vi danske er kendt for at bruge en forsvindende lille del af vores indtægt til fødevarer og man hører tit "det har vi ikke råd til" som undskyldning for ikke at invitere andre på en bid mad. Men et måltid behøver ikke være dyrt! Jeg ved godt, at mange mennesker i dangens Danmark faktisk har meget, meget svært ved at få det hele til at løbe rundt. Men et eller andet kan de fleste alligevel nok stable på benene - festen er ikke gjort af trøfler, foie gras og dyr champagne. At bespise sine gæster, behøver ikke være en bekostelig affære. Vigtigst er den oprigtige glæde ved at tilberede og servere et måltid og sætte et mål af tid af til dem, man gerne vil vise gæstfrihed overfor.

Her efter Mortensaften kan man da være heldig med, at and falder lidt i pris for en kort periode. Tjek priserne og køb til fryser. Grib efter årstidens varer - nu fx kål, knolde og rødder, æbler, svampe og nødder - og vend op og ned på forestillingerne om tilbehør og hoveddel af en ret. Hellere lidt men garanteret godt kød, hvis det skal til.

Rødkål

Når jeg får fremmede i huset fuld på denne tid, så står den på rødkål. Kold eller varm og med tilbehør. Især udenlandske gæster skal smage den traditionelt danske, varme, sursøde rødkål, som er ret unik dansk. I går aftes lavede mine dejlige madvenner og jeg en kold og en varm rødkål til Mortensanden. Måske kan du lade dig inspirere?

Kold rødkålssalat

Riv skallen af en vasket økoappelsin. Den kan du bruge til pynt og krydning af både den kolde og den varme kål. Skær 2-3 appelsiner i fileter. Hold over en skål, du skal bruge den saft, der drypper af. Vrid saften af de afskårne "appelsinskrog" og gem den til den varme kål (se nedenfor). Rør olivenolie i, til smag og konsistens er dig tilpas. Sag til med evt lidt sukker, lidt reven appelsinskal, salt og lidt mere chili, måske?

Rør en marinade af

1/2 dl god balsamicoeddike, et par drej peber, lidt salt, lidt knust chili og en spiseskefuld af appelsinsaften.

Et halvt rødkålshoved snittes meget, meget fint med skarp kniv, på et mandolinjern eller lignende.

Bland den snittede kål og appelsinfileterne i marinaden. Skyl en stilk mynte, hak bladene ganske groft og vend dem i rødkålssalaten. Lad salaten stå og trække. Pynt evt med et lille drys af skallen, når salaten skal spises,

Varm Rødkål. Ganske traditionel. Næsten.

Et halvt rødkålshoved snittes og snurres i andefedt i en tykbundet gryde. Når kålen er glinsende af andefedt, vrides

saften af 2 appelsiner på samt

3 dl æblecidereddike.

Tilsæt

2 spiseskefulde honning

3 hele nelliker

1/2 flækket vaniljestang og

1 stjerneanis.

Krydr med salt og peber

og lad koge uden låg (!) i en times tid.

Smag til med almindeligt sukker, balsamicoeddike, salt, peber samt evt en lille smule appelsinskal, til kålens smag sidder godt i gabet.

TIP: Hvis du tilbereder en god portion rødkål nu i slutningen af november, kan den fryses ned, og du er allerede godt i gang med julemaden

Mine blogvenner i Aftenshowets sofahjørne var Søren, Annette, Ladybird, og Brian i aftenens sofa.

Vi ses!

3 kommentarer:

  1. Ja, gæster byder man jo ikke kun på en kop kaffe eller middag, man byder jo også på noget af sig selv. De to ting (føde og sjæl), skulle man gerne kunne være bekendt, uanset om der er økonomi til champagne eller postevand. Så frem med flere af årstidens opskrifter, så kan der laves smagfuldt gæstebud. Lækre opskrifter, mmm skal afprøves.
    PS Du ser nu meget professionel ud, go Nethe

    SvarSlet
  2. Tak, moster. Ja, nemlig, man byder på en del af sig selv.
    Jeg har elsket at arbejde med mad altid. Men professionel blev jeg desværre ikke. Den gang bestemte en far sine børns retning. Min far gjorde i hvert fald. Og kok det måtte jeg ikke blive. Simpelthen. Og det var jeg faktisk meget ked af.

    SvarSlet