torsdag den 29. marts 2012

Smagen af kunst

"Smagen af kunst" er Forlaget Lofas hyldest til kunst og kunstnere på Lolland Falster. Bogen er samtidig et inspirationskatalog til den daglige mad. TV2Øst's Anette Syska og jeg har genbesøgt to af kunstnerne, Stig Weye i Nysted og Anette og Michael Arleth ved Halskov Vænge. Med Anette ved mikrofonen, fotografen Jesper som linsebestyrer og mig i køkkenet er besøgene blevet til et TV2Øst-program, der bliver vist den 5.maj i "Kulturkarrusellen".

Anette Syska skriver: 
"Kulturkarrusellen får premiere lørdag den 5. maj kl. 20 på TV2 Øst. Og det er jeres program, der kommer på først. I er velkomne til at linke til udsendelsen fra egen hjemmeside, hvis I får lyst."
Dejligt at vi får kunst og kultur på skærmen igen!

Smagen af kunst - en bog om at blive inspireret til den daglige mad.

Hvad skal vi have at spise? Dette evigt tilbagevendende spørgsmål var optakten til denne bog. Ofte giver råvaren i sig selv svaret på spørgsmålet, men ind imellem mangler man at få idéer, der bringer én ud over vanens kendte grund. Man må søge inspiration.
Lolland og Falster er kendt som et sted, hvor ikke bare roerne gror; alskens frugt og grønt, fisk og andre og maddyr stortrives i området til glæde og gavn for befolkningen.
Men selv på øerne lever mennesket ikke af brød alene, også kunsten trives, og mange udøvende kunstnere lever og leverer på de sydøstdanske øer. Så det virkede oplagt at vende sig til kunsten for at finde ny inspiration.

Brugen af sine sunde sanser, kendskab og kundskab om varer og teknikker er forudsætninger for madhåndværket, en kunnen man hele livet kan forbedre og udforske, ligesom den gode kunstner uafladeligt og selvkritisk udfordrer sin egen indsats.
Smagssansen forbindes naturligt nok med måltidet. Hvad har vi lyst til? Noget surt, sødt, salt, bittert eller umami, den kødagtige smag? Mildt undertonet eller stærkt og overvældende? Og i hvilke indbyrdes forhold? Som når billedkunstneren selvkritisk komponerer sit værk, således søger også dagligdagens gastronom at finde en balance mellem smage og smagsnuancer.
Synssansen er naturligt vakt i møder med billedkunst. Former og farver giver anledning til dagdrømmerier om ingredienser, begivenheder eller råvarer og vækker slumrende sanser: en stærk gul eller grøn minder om citrusfrugtens syrlighed. En dyb rød kan vække minder om jul eller kærlighed og måltider, knyttet hertil. Douche toner fremmaner milde smage og lette konsistenser. Stærke, mættede farver river og rusker og insisterer på smagsfylde.
Skarpe kanter sat op mod bløde former kan forbindes til en velkomponeret madrets ligeså nødvendige kontraster mellem flydende og fast, blødt og cremet, sprødt og knasende.
En stemning kan fremkaldes af en duft. Lugtesansen er forbundet med den del af menneskers hjerne, som har med følelser og hukommelse at gøre, så dufte er gode medspillere, når vi vil slå en stemning an i vores gode køkken.
Under hvilken form skal måltidet indtages? Er rammen morgenbordets basiskost, eller skal der være fest? Skal kæresten bedåres, veninden opmuntres? Et måltid lægger altid klangbund for en stemning, en udveksling af omsorg. Nærvær eller fravær spiller med i ethvert måltid. Vi kan betone eller nedtone den mellemmenneskelige dimension i et måltid, men stemningen vil altid spille ind på oplevelsen, på fornøjelsen og sandsynligvis også på fordøjelsen.

De atten lokale kunstnere har gæstfrit stillet sig til rådighed som inspirationskilder under samtaler og fotografering. Udvalget af citater og billeder har kunstnerne ikke selv haft indflydelse på. Alt står derfor for forfatterens, fotografens og grafikerens regning.  Ligeledes er opskrifterne naturligvis forfatterens ansvar – også de opskrifter, som stammer fra andre kilder, for eksempel en lun Claus Meyer-tomatsalat, en ærtepuré, genskabt efter en ret på resturant Saison og idéen til at hælde kogende olie over røde stege, som stammer fra en avisklumme af Søren Wedderkop og Claus Christensen. ”Mad fra A-Z” er min egen guldgrube af basisopskrifter, som jeg varierer i det uendelige. Resten af opskrifterne i ”Smagen af kunst” beror på mere ukendte eller udviskede kilder, og skulle jeg have glemt at kreditere et ophav, må de så inderligt have mig undskyldt.

Sjældne gange samles og ophøjes alle ingredienser i madlavningen til noget, der nærmer sig en sublim oplevelse: Når alle ingredienser samles i en sansemættet helhed, et ’Begejstret Nu’, som når kunstneren bare ved, at NU er hans eller hendes kunstværk færdigt, nu er alt tilpas. En stund og tilstand, der vel nok ikke indfinder sig for en madmor dagligt, endsige ugentligt. Men min egen stadige bestræbelse i køkkenet går ud på at skabe måltider, der altid er bedst mulige, og i hvert fald ikke er ligegyldige.


Måtte denne bog give anledning til inspiration!

Mit store forbillede, Erwin Lautherbach, har skrevet forord. Sjovt nok har Stig Weye og Erwin Lautherbach i deres grønne ungdom udstillet naivistiske billeder sammen. Deres professionelle veje skiltes i mad og kunst - og det har vi andre jo siden haft stor glæde af. 
Smagen af Kunst findes på mange biblioteker, hylder og kan købes gennem alle boghandler og på Fuglsang Kunstmuseum

Ingen kommentarer:

Send en kommentar