På madbloggersymposiet i dag fremlagde repræsentanter fra OPUS-centret et oplæg om ”Principper og råvarer, der tegner den Nye Nordiske Hverdagsmad” - et hverdagsmadens ti bud, som et par generationer skal arbejde sig hen imod, men som vi nok stadig er en rimelig stor del af befolkningen, der genkender – og kan lære fra os.
OPUS-studiets sundt fornuftige råd om hverdagsmad er baseret på forskning med fuld fart fremad - mod min 50’er/60’er-barndoms madkultur.
Tænk, jeg blev helt rolig.
Her var en midaldrende husmor som jeg endelig på hjemmebane - efter måske nok at have følt mig en smule lost i forhold til nye madtrends i det sidste årti. Nu kan vi måske igen gøre fyldest, for vi er da heldigvis stadig et par generationer af husmødre, der kan give vores viden og håndelag videre.
- Bælgfrugter – ærter, bønner, flækærter
- Krydderurter – dild, kørvel, persille, purløg, dildskærm
- Kartofler – !
- Planter og svampe fra vilde landskaber – saml selv sødskærm, brændenælder, hyldeblomt, karl-johan’er
- Fuldkorn – byg, havre, rug især
- Nødder – godt alternativ til slik
- Fisk og skaldyr – fra egne kyster og husk, at der findes andre fisk end torsk, makrel og rødspætter
- Kød fra husdyr – ikke meget og af ordentlig kvalitet
- Vildt – fasan agerhøne, råvildt, harer
- Tang – sukkertag, søsalat, blæretang
Det gør mig glad og tryg.
Ikke kun fordi jeg kan læne mig selvfedt tilbage og glædes over at have fået et godt og sundt grundskud, men også fordi det da for pokker ikke kan være så vanskeligt endda at genintroducere denne kostform i det daglige 2010+ køkken, Vi er trods alt stadig en hel del mennesker, der har viden og håndelag, der kan komme de yngre generationer til gavn.
Mit bidrag ligger og lægges løbende hèr – en blog.
Velbekomme – og velkommen til min blog om dagligmad!
Hej Kogekone,
SvarSletTak for godt selskab i dag og i går. Du har helt ret i din betragtning: hele det dyre forskningsprojekt minder mig om min bedstemor og min mor - og for den sags skyld om mig selv.
Tag ud i naturen. Pluk brombær. Nødder. Svampe. Æbler. Dyrk en række gulerødder. Og lidt persille. Spis brød til. Det er såre simpelt, men det tager lidt mere tid.Hvis man ikke har tid, må man nøjes med det næstbedste, og få andre - fx. Din Baghave - til at stå for at dyrke og plukke. Grønchen var skøn, ikke?!
Mange hilsener
Lise
Kage! Kage! Kage!
(http://madogmening.blogspot.com/)
Jo, Grønchen var helt fortryllende! Vi må sørge for at gove alt det, vi kan, videre-og lade os inspirere til at tviste og nytænke brugen af de gode, nære råvarer. Til hverdag, til glæde, til kage & fest ;
SvarSlet