tirsdag den 4. oktober 2011

Bryggemad: Fællesskab på menuen i Saga G


Jeg har mødt falsterske med-tilflyttere i min boligblok! De har inviteret mig til madklub. Artiklen her er skrevet til Bryggebladet inden mit første madklubmåltid:

Beboere i Saga G samles en gang om måneden i en madklub, der giver nye bekendtskaber på tværs af opgange og generationer. Bryggebladets madskribent møder en anden tilflytter fra Falster, der er som ny bryggeboer har stor glæde af fællesskabet i madklubben.

Fællesskab 
Man kommer hinanden nærmere, når man skal tilberede og indtage et måltid i fællesskab. For en tilflytter er en madklub en enestående god mulighed for at lære de nye naboer at kende.
Gitte Døllner flyttede til Bryggen fra Falster sammen med sin mand for godt to år siden. Hun fortæller: ”Madklubben har betydet meget for at komme til at føle sig hjemme på Bryggen. Bare den glæde, det giver, at blive genkendt, når nogen vinker til en på gaden, eller når man møder et kendt ansigt i Fakta, der smiler og kalder en ved navn. Det giver en god fornemmelse af at høre til, at være velkommen i sit lokalområde.”
Menuen planlægges af to-tre madklub-medlemmer i fællesskab: ”Og på den måde lærer man jo også hinanden at kende. Vi fordeler som regel opgaverne mellem os, så en for eksempel laver ris, en anden salat og en tredje en gryderet,” forklarer Gitte Døllner.
I lejerforeningens køkken findes et komfur, så man tilbereder maden med hjemmefra og kan varme retten op på stedet.

Grib ideen
Madklubben er blevet til på initiativ af Lina og Peter Nielsen, der bor lige over lejerforeningens fælleslokaler i Egilsgade. Gruppen startede på en seddel i opgangen, og siden spredtes budskabet fra mund til øre. Nu er der tyve medlemmer i alderen fra omkring 10 år til over 80 år i Saga G’s madklub, som har nået maksimum, da fælleslokalet ikke rummer plads til flere.
Men andre kan jo tage idéen op.
En gang om måneden samles så mange af samspiserne, der kan. Den præcise dato aftales fra gang til gang. Sædvanligvis spiser man kl. 18.30 og er ude af lokalet igen kl. 21. ”Opvasken tager vi i fællesskab, der er ikke regler for den slags,” fortæller Gitte.

Menu
Budgettet er på 35 kr. pr kuvert, og som regel består menuen af en varm ovn- eller gryderet med salat til. Menuen har bestået af så mangfoldige retter som lasagne, mørbrad i bradepande, kalkun i chili og chokolade, spareribs med coleslaw, frikadeller og en sæsonklassiker som nye kartofler. Nogle gange finder folk på en særlig hyggelig lille ting til de andre:
”En aften med Irish Stew på menuen fik vi som ekstra overraskelse Irish Coffee til dessert og til overflod gav aftenens kok og en af hans venner et par numre irsk musik ’live’ for os andre,” beretter Gitte Dølner.

Bryggekokos
Gitte Dølner er faktisk ikke helt ny, men efter mange år tilbagevendt bryggeboer; hun boede de første år af sit liv i Guldfosshus.
”Jeg husker tydeligt, hvor spændende det var, når vi fandt ’kopra’ – tørrede kokosskaller, der blev tabt på vej ind fra skibene til Soyakagen. Vi skrabede lidt kokos af skallerne og spiste af det. Det smagte besk og harsk, men det var jo vældig eksotisk,” husker hun.
Her en opskrift med brug af kokosnød, en sprød og frisk stenfrugt, hvis smag forhåbentlig kan fortrænge Gittes erindring om barndommens harske kopra. Opskriften på indiske kokosris kan måske indgå i en menu i Madklubben, og kan nydes sammen med en krydret gryderet med kokosmælk.
I dette kølige vejr kan man godt få lyst til at få varmen indefra. Så vi afviger fra sæson-konceptet og foreslår madklubben at tage kokosris kylling tikka marsala på menuen i september.

Kokosris
4 ½ dl basmatiris
4 spsk olie
1 tsk spidskommenfrø
4 hele nelliker
3 grønne kardemommekapsler
2 ½ cm hel kanel
1 løg
6 spsk frisk revet kokos
salt
Vask risene omhyggeligt i flere hold van og hæld derefter vandet fra. Kom risene i en skål med 1 liter vand og lad dem trække i ½ time. Dryp dem af i en sigte i ca. 20 minutter.
Skær løget fint og rist det revne kokos lidt på en tør pande. Varm olien op i en tykbundet gryde ved middel varme. Kom spidskommenfrø, hele nelliker, kardemomme og kanel i og rør i det i fem sekunder. Steg nu løget med, til det får lidt farve. Kom så halvdelen af kokoskødet i og steg det nu under stadig omrøring, til det netop begynder at skifte farve. Kom risene i og tilsæt salt. Hæld 6 dl vand ved og bring retten i kog. Læg et tætsluttende låg på og skru ned til laveste varme, uden at retten går af kog, og lad risene koge uforstyrret i 20 minutter. Tag gryden af varmen og lad risene hvile i 5 minutter. Vend risene forsigtigt ud med en gaffel og drys den resterende kokos over ved servering.
Opskriften er fra Nikolaj Kirks bog ”Mit lykkelige køkken”

Kylling Tikka Marsala
4-6 portioner
700 gram kylling, skåret i mindre stykker
2 ½ spsk olivenolie
3 løg, groft hakkede
6 fed hvidløg, fint hakkede
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk stødt koriander
4 tsk Garam Marsala
3 laurbærblade
3 grønne kardemommekapsler, let knuste
1 dåse kokosmælk
2 tsk tomatpure
1 dl vand
1 dl græsk yoghurt 10%
2 tsk salt
peber
Friske korianderblade drysses på ved servering

Varm olien op i en gryde, og steg løgene i ca. 8 minutter. Kom herefter hvidløg i gryden, og steg yderligere 2 minutter. Tilsæt kyllingestykkerne, og brun dem under omrøring. Tilsæt  tomatpure, spidskommen, koriander, garam marsala sammen med laurbærbladene og de knuste kardemommekapsler, og rør rundt i cirka 2 minutter. Kom derefter kokosmælk,og vand i gryden, og kog det op ved middel varme. Hæld den græske yoghurt ved sammen med salt og peber. Lad retten simre uden låg i ca. 45 – 60 minutter, eller til saucen er tyk og jævn.

Opskriften stammer fra ”Vores indiske køkken” af Divia Das og Manu Sareen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar